Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Leżajsku?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Leżajsku. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, jednak znacząco różni się od niej. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. Wykorzystuje się do tego wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. Z warzyw można wymienić kukurydzę, paprykę, pieczarki. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Leżajsku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Leżajsku
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Moda na to danie ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Leżajsku. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?