MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Kai Huckenbeck potwierdził dobrą formę, Max Fricke z awansem

Kai Huckenbeck potwierdził dobrą formę, Max Fricke z awansem

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci