MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Autobus, który w latach osiemdziesiątych był podstawą taboru...
fot. Krzysztof Łokaj

MPK w Rzeszowie odbudowało od podstaw autobus Jelcz PR110 z 1982 roku [TYLKO U NAS]

Autobus, który w latach osiemdziesiątych był podstawą taboru rzeszowskiej firmy przewozowej wygląda, jakby dopiero zjechał z taśmy produkcyjnej. Prace nad jego odbudową trwały od 2014 roku. Wówczas wycofano go z użytkowania. Ponieważ ten egzemplarz był w najlepszym stanie spośród wszystkich Jelczów jeżdżących jeszcze wówczas w mieście, odstawiono go do remontu. Pojazd został całkowicie rozebrany, a następnie krok po kroku zbudowany od nowa. Część podzespołów zakupiono nowych, pozostałe gromadzono przez lata w bazie MPK. Niektóre elementy trzeba było dorabiać. Autobus został odmalowany dokładnie w takie barwy, w jakich pojazdy MPK jeździły w Rzeszowie przed laty. Utrzymał także swój oryginalny numer boczny - 442. Co ciekawe, chociaż to samochód wyprodukowany w zakładach w Jelczu, napędza go silnik produkowany przed laty w Mielcu. To diesel o pojemności 11,1-litra i mocy 186 KM. Samochód będzie można wynająć w MPK np na potrzeby obsługi imprez okolicznościowych.

Zobacz również

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Polecamy

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę