MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Tak Sieradz pielgrzymował na Jasną Górę w latach 70! NIEZNANE ZDJĘCIA

Tak Sieradz pielgrzymował na Jasną Górę w latach 70! NIEZNANE ZDJĘCIA

Trasa N-S w Rudzie Śląskiej – powstaje połączenie z ul. Magazynową ZDJĘCIA

Trasa N-S w Rudzie Śląskiej – powstaje połączenie z ul. Magazynową ZDJĘCIA

Polecamy

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Masz ochotę na lekkie śniadanie? Takiej jajecznicy na pewno nie znacie

Masz ochotę na lekkie śniadanie? Takiej jajecznicy na pewno nie znacie

Kupa, po której nie ma śladu. Co to jest kupa-widmo i co mówi o twoim zdrowiu?

TYLKO U NAS
Kupa, po której nie ma śladu. Co to jest kupa-widmo i co mówi o twoim zdrowiu?