Konkurs "Polska od kuchni" to akcja warszawskiej Fundacji WIP Warto im Pomóc. Celem jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji.
Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą:
- menu i forma prezentacji menu,
- ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku,
- smak,
- dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu,
- lokal i jego klimat,
- aranżacja wnętrz,
- jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę,
- umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań,
- wygląd personelu,
- sposób podawania rachunku.
Kapituła konkursu przyznaje najwyżej ocenionym restauracjom statuetkę "Złoty Widelec" i godło promocyjne, którym mogą posługiwać się w swoich działaniach promocyjnych. Do tej nominowanych było ponad 3800 restauracji, 1000 nich uczestniczyło, a wyróżniono 420.
W 2022 roku ODKRYCIEM GASTRONOMICZNYM ROKU W POLSCE została restauracja Resto & Winebar Omatsu w Ropczycach. Z kolei w kat. RESTAURACJE HOTELOWE w gronie dziewięciu laureatów znalazła się restauracja "Ferula" w Hotelu Bacówka Radawa&SPA.
Zobaczcie, jakie dania możecie skosztować w wyróżnionych lokalach:
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?